Innovatie in België: financiële steun en betere prestaties
FI Group Belgium

INZICHTEN l Innovatie in België: financiële steun en betere prestaties

Onderzoek, ontwikkeling en innovatie zitten in België in de lift. Dit is grotendeels te danken aan belastingvoordelen en subsidies. Een financiële steun die tegelijkertijd ook zorgt voor betere prestaties en een hoger concurrentievermogen.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

In tien jaar tijd is België van het gemiddelde opgeklommen naar de top in de Europese ranking van Onderzoek & Ontwikkeling. Van 2009 tot 2019 zijn de O&O-uitgaven gestegen van 2 procent tot 3 procent van het bbp. “Dit is een uitstekende prestatie die ons in de top vijf van de wereld en op de derde plaats in Europa brengt”, verklaart Flora Burkic, Country Manager België bij FI Group.

Deze paradigmaverschuiving danken we vooral aan de investeringen
van Belgische bedrijven om hun O&O te stimuleren. “Uit een recente studie blijkt dat bedrijven ongeveer 75 procent van de O&O-investeringen voor eigen rekening nemen, veel meer dan de overheid en het hoger onderwijs.”

Op die manier dragen zij ook bij tot het creëren van werkgelegenheid, zowel in termen van onderzoekers (44.133 banen) als van technisch en logistiek personeel (23.393 banen). Ook innovatie neemt toe in België.

Maar we mogen niet vergeten dat deze bemoedigende cijfers grotendeels te danken zijn aan de doeltreffendheid van de verschillende fiscale stimuleringsmaatregelen die de ondernemingen in ons land genieten. Tussen de gedeeltelijke vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers, de verhoogde investeringsaftrek, de IPBox, maar ook diverse subsidies zoals onder andere de GREEN investeringssteun, is het bijna onmogelijk dat een onderneming niets vindt waar ze profijt uit kan halen.

“Om in aanmerking te komen voor belastingvoordelen of subsidies moet het bedrijf het algemene beheer van zijn eigen activiteiten op korte termijn herbekijken”, vervolgt Flora Burkic. Dit zal namelijk zijn prestaties en concurrentievermogen op lange termijn verbeteren. “Door hun O&O&I-financieringsstrategie af te stemmen op hun algemene bedrijfsstrategie, kunnen leidinggevenden betere beslissingen nemen en anticiperen op de toekomst van hun bedrijf.”

Contactinformatie

Stuur ons een bericht