Innovation by Vives

In de “Innovation by vives” zone stelt Vives Hogeschool haar innovatieve speerpunten tentoon

Professionele VR Drone-trainingssimulator

De VIVES professionele VR drone-trainingssimulator biedt professionele drone-piloten de mogelijkheid om in een virtuele omgeving,  en dus zonder risico, de procedures, (vlieg)vaardigheden en kennis te trainen op het uitvoeren van inspectiemissies van complexe infrastructuren.
In deze eerste ontwikkeling werd in eerste instantie geopteerd voor een visuele inspectie van windturbines op zee. De drone inspectiemissie bestaat er uit de 1-, 2-, 3-afbeeldingen op de windturbines te fotograferen en binnen de beschikbare batterijtijd weer veilig te landen. De drone-piloot kan vliegen op direct zicht of aan de hand van de drone-camerabeelden op de tablet om dieptezicht en oriëntatie te optimaliseren. De missie zorgt enerzijds voor een competitief  spelaspect, maar verplicht de gebruiker ook de infrastructuur volledig te inspecteren en voldoende te benaderen.

Educatieve LEGO Haven Studio @ Havencentrum Antwerpen

Leerlingen secundair onderwijs warm maken voor een job in de haven door ze LEGO Mindstorms robots te laten programmeren in havencontext.

  • Onderzoeken van mogelijkheden van LEGO Mindstorms robots en haalbaarheid om een educatieve interactieve containerhaven te bouwen.
  • Ontwerpen en uittesten van verschillende haven robots die actuele havenactiviteiten mits programmatie autonoom kunnen uitvoeren.
  • Ontwerpen en uittesten van een vaste klasopstelling en een mobiele variant met afstandsbediening voor beurzen en evenementen.

AI@EDGE: Applying Artificial Intelligence on Edge devices using Deep Learning with Embedded optimizations

The goal of this project is to study the feasibility of deep learning and added value of AI in applications for low-cost embedded systems, i.e. edge devices. More specifically, we are targeting small and cheap embedded platforms, such as microcontrollers (e.g. ARM CORTEX-M or AVR ATmega) and system processors (e.g. ARM CORTEX-A as used in the Raspberry Pi or similar)..

LoRaWan: from node to application

LoRaWAN is a Long Range and Low Power technology, enabling transmission of data over multiple kilometers with a battery life of a couple of years. LoRaWAN offers a range of new opportunities as it is an open Internet of Things technology. In this research project we developed IoT applications based on LoRaWAN from node to app, to focus on integration of technology and aggregation of data.